Syn.: Berberis aquifolium, Berberis piperiana, Mahonia piperiana, Odostemon aquifolium
Čeleď: Berberidaceae – dřišťálovité
Lidově: Hollyleaved barberry, oregon grape; oregonské víno, mahon
Maximální mrazuvzdornost:
-30°C
Mrazuodolnost květů:
-10°C
Zvláštní nároky:
Zcela nenáročný druh
Naše hodnocení poživatelnosti:
Opylovací poměry: Oboupohlavní, obvykle cizosprašná rostlina
Mahonii asi netřeba dlouze představovat, je to již často pěstovaný, nízký, stálezelený keř, původem ze západního pobřeží Severní Ameriky. Je oblíbený pro své dekorativní, tuhé a lesklé listy, využívané do vazeb a pro své bohaté, v dubnu vykvétající, jasně žluté květy. Po opylení vznikají borůvkově modré plody, které jsou za syrova poněkud kyselé, avšak bez dalších „pachutí“. Jsou i šťavnaté, ale nejchutnější jsou zpracované. Zpracovávají se na džem, šťávy, sirupy. Suší se do čajů a přidávají se i do pečiva nebo müsli. Na rozdíl od jiných zajímavých plodících dřevin se mahonii dostalo přízně v západních zemích a existují i vyšlechtěné ovocné kultivary. V domovině se rostlině přezdívá oregonské hrozny nebo oregonské víno, neboť trsy plodů skutečně mohou hrozno připomínat. Při konzumaci dbáme na to, aby byly plody dobře zralé a pro zcela bezpečnou konzumaci můžeme odstranit semena, která obsahují vyšší množství berberinu, který je v malém množství prospěšný, ale ve větším naopak nebezpečný. Eventuální konzumaci raději nekombinujeme s lékořicí, která zabraňuje metabolizaci berberinu v těle. Na pěstování je neuvěřitelně nenáročná. Je to jeden z těch druhů rostlin, kterou nepěstujete vy, ale pěstuje si ona vás.