Syn.: Ribes brachystachyum, Ribes micranthum, Ribes ovallei
Čeleď: Grossulariaceae – meruzalkovité
Lidově: Parrilla; Patagonian currant; patagonský rybíz
Maximální mrazuvzdornost:
-23°C
Mrazuodolnost květů:
-?°C
Zvláštní nároky:
Nenáročný druh
Naše hodnocení poživatelnosti: ještě nevyzkoušeno 🙁
Opylovací poměry: Oboupohlavní, pravděpodobně samosprašná rostlina
Z Patagonie pochází tento druh zajímavé meruzalky, která připomíná nejvíce něco jako černý a červený rybíz dohromady; černé plody, které jsou ale uspořádané v hroznech dlouhých jako červený rybíz, i delších. Plody jsou jemně až nenápadně plstnaté. Sami jsme zatím neměli možnost plody ochutnat, ale dle dostupných zdrojů by měly být velmi chutné. Listy jsou většinou trojlaločnaté, někdy, zejména v juvenilní (mladistvé) fázi pětilaločnaté.
Druh je v Evropě dosti vzácně pěstovaný, ale soudě dle oblastí výskytu a dle rostlin, se kterými sdílí místa výskytu, by měla být u nás dostatečně mrazuodolná. Jeden zdroj uvádí dokonce odolnost do USDA zóny 4, což nepředpokládáme, ale do nějakých -20°C by měla rostlina vydržet bez problémů a pravděpodobně ještě více. Rostlina je u nás teprve v „testovací“ fázi.