Syn.: Lycium barbarum var. chinense
Čeleď: Solanaceae – lilkovité
Lidově: Goji berry, Wolfberry, Chinese boxthorn; goji
Maximální mrazuvzdornost:
-32°C
Mrazuodolnost květů:
-4°C
Zvláštní nároky:
Zcela nenáročný druh
Naše hodnocení poživatelnosti:
Opylovací poměry: Oboupohlavní, cizosprašná i samosprašná rostlina
Kustovnice čínská je rychle rostoucí, opadavý keř, v našich podmínkách plně mrazuvzdorný. Pěstuje se pro své plody, ve světě známé jako goji (godži) které jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály a jsou jim přisuzovány ohromné účinky. V oblasti podhůří Himálaje, kde kustovnice nejvíce rostou a obyvatelé je jedí, je údajně relativně nejdelší průměrný věk na zemi. Obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Důležitý je také protizánětlivý sterol betasisterol. Ten se využívá při léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, nebo při problémech s prostatou. Dále je důležitá skupina lycium polysacharidů, což jsou výjimečně silné antioxidanty, látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.
Pěstování je extrémně nenáročné a to od výsevu nebo výsadby po sklizeň. Jediné potíže může tvořit násada květů a zrání plodů, jež je u každé rostliny – jedince odlišná. Zde se i vyplatí pěstovat goji ze semen a vyselektovat si tak nejlepší jedince s brzkou plodností. Často totiž rostliny kvetou až v srpnu-září a plody dozrávají v listopadu i prosinci – pokud je dostatečně teplo. Ze semenáčů lze snadno vyselektovat rostliny, které nakvétají počátkem léta a koncem léta dozrávají. Nebo je možné si opatřit skutečně vyzkoušené klony, odrůdy, které se již osvědčily. Existují také žlutoplodé nebo oranžovoplodé odrůdy.
Kolem kustovnice také vzniklo mnoho fám, ta nejrozšířenější je, že u nás rostoucí kustovnice cizí je jedovatá. Přitom právě z kustovnice cizí pocházejí odrůdy se největšími plody. De facto se jedná o téměř tu samou rostlinu, dle různých botanických nomenklatur je kustovnice čínská pouhý poddruh kustovnice cizí.