Syn.: Eugenia ugni, Myrtus ugni
Čeleď: Myrtaceae – myrtovité
Lidově: Uñi, Ugniberry, Chilean guava; chilská myrta, chilská guave, chilská jahoda
Maximální mrazuvzdornost:
-13°C
Mrazuodolnost květů:
~ ?°C
Zvláštní nároky:
Udržení ideální vlhkosti substrátu bez výkyvů
Naše hodnocení poživatelnosti:
Opylovací poměry: Oboupohlavní, samosprašná rostlina
Ugni molinae je ovocná rostlina s opravdu vynikající chutí lesních jahod. V podstatě je to jeden z mála druhů, který oplývá samými superlativy. Je to kompaktní a nízký keřík, přestože dokáže časem dorůst až dvou metrů. Řadu let je to hustý keřík do výšky 60-90 cm. Pochází z Chile, ale již v 19. století rostlina získala oblibu ve vhodných klimatických podmínkách po celém světě. Drobné lístky připodobňují rostlinu k myrtě, se kterou je příbuzná. Plody jsou malé bobule velikosti borůvky, tmavě červené barvy, jsou sladké, jen mírně nakyslé, měkké, s velmi dobrou chutí a aroma lesních jahod. Chuťově jsou plody absolutně skvělé a není jim co vytknout.
V jižním Chile, kde je rostlina původní, přečkává mrazy až k -10°C a za jistých podmínek ještě nižší. Ve studeném skleníku se rostlina zatím jeví jako dostatečně odolná a budeme testovat její odolnost venku. Naše první testy poukazují na odolnost okolo -12°C. Neočekáváme, že by naše zimy přežívala bez ochrany, ale vzhledem ke kompaktnosti rostliny je na zimu jednoduché ji přikrýt nebo, pokud bude k dispozici, zasypat sněhem. Pro většinu pěstitelů bude nejjistější způsob kontejnerové pěstování a uňi pěstovat jako přenosnou rostlinu s chladným zimováním, což rostlině svědčí a je to vděčná přenosná rostlina. Zimování stačí okolo 0°C, může být i třeba při 15°C, pokud dopřejeme rostlině světlo. Na substrát rostlina není náročná, vhodný je neutrální substrát s vylehčujícími složkami, jako je perlit, zeolit a pod. Dbáme přitom, aby rostlina nikdy nepřeschla, ani nestála ve vodě.