Zpět na Lexikon

QUERCUS MICHAUXII – dub Michauxův

Syn.: Quercus houstoniana, Quercus bicolor var. michauxii

Čeleď: Fagaceae – bukovité

Lidově: Swamp chestnut oak; bahenní kaštanový dub

Quercus michauxii
Maximální mrazuvzdornost:

-32°C

Min. teplotní optimum pro přezimování:

–°C

Zvláštní nároky:

Vlhčí půdy

Dub Michauxův je opadavý strom dorůstající výšky kolem 20 metrů, ačkoliv v sušších oblastech může být i poloviční. Nejvyšší strom druhu měřil 42 metrů. Pochází z nížin a mokřadů na jihovýchodě a středozápadě Spojených států, v pobřežních státech od New Jersey po Texas , ve vnitrozemí především v údolí řeky Mississippi – Ohio až po Oklahomu, Missouri, Illinois a Indianu. Listy jsou kožovité, zpravidla obvejčité, pravidelně zvlněné, zubaté, dlouhé až 18 cm. Na podzim se listy barví do červena. Jedlé žaludy jsou světle hnědé, velké 25-35 x 20-25 mm. Pro své jedlé žaludy, podobné jedlým kaštanům, je druh zvaný Swamp chestnut oak, tedy bahenní kaštanový dub.

Druh je v podmínách střední Evropy mrazuvzdorný a prosperuje zde. Vyhovují mu hlubší a vlhké půdy, ale roste i v půdách občasně sušších.

Dub Michauxův náleží spolu s dubem košíčkatým (Quercus prinus), dubem křovitým (Q. prinoides), dubem horním (Quercus montana) a dubem Muehlenbergovým (Q. muehlenbergii) do skupiny několika dosti podobných severoamerických dubů, které je mnohdy obtížné navzájem bezpečně rozlišit.

Je to jeden z jedlých druhů dubů, které dodnes lidé znalí přírody používají ke konzumaci v USA. Obecně jde o druh s nízkým obsahem trpkých taninů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

Novinky v Lexikonu