Zpět na Lexikon

QUERCUS BICOLOR – dub dvoubarevný

Syn.: Quercus mollis, Quercus paludosa, Quercus pannosa, Quercus platanoides

Čeleď: Fagaceae – bukovité

Lidově: Swamp white oak

Quercus bicolor má typicky listy z vrchu leskle zelené, zatímco vespod plstnatě bělavé
Maximální mrazuvzdornost:

-42°C

Min. teplotní optimum pro přezimování:

–°C

Zvláštní nároky:

Nenáročný druh

Dub dvoubarvý je opadavý strom, dorůstající výšky 20 až 25, ojediněle až 30 metrů. Borka je šedohnědá a odlupuje se v podélných plátcích. Koruna je široká a často nepravidelná. Krásné lesklé, tmavé listy jsou obvejčité nebo úzce eliptické, na bázi klínovité, asi 10 až 18 cm dlouhé a 7 až 11 cm široké. Jsou na líci tmavě zelené a lesklé, na rubu bělavě plstnaté až sametově šedozelené. Na podzim se listy zbarvují do nádherných oranžových a červených odstínů. Plody jsou většinou po dvou, na 3 až 8 cm dlouhých stopkách. Žaludy jsou podlouhlé, světle hnědé, asi 12 až 30 mm dlouhé, z 1/4 až 1/3 uzavřené v miskovité číšce.

Tento dub roste často pospolu rovněž s jedlým dubem velkoplodým (Q. macrocarpa), se kterým má tendenci se i křížit. Výskyt je na severovýchodě USA a jihovýchodě Kanady, takže je vysoce mrazuvzdorný a snáší poklesy teplot až na -40°C.

Dub dvoubarvý je jeden z nemnoha vyloženě jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Využívali je již původní američtí Indiáni. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

Podzimní zbarvení listů v počáteční fázi
Pokročilá fáze podzimního zbarvení Q. bicolor

Novinky v Lexikonu