Zpět na Lexikon

PINUS LAMBERTIANA – borovice Lambertova

Syn.:

Čeleď: Pinaceae – borovicovité

Lidově: Borovice cukrová; Sugar pine

Pinus lambertiana ve svém biotopu při pacifickém pobřeží Severní Ameriky
Maximální mrazuvzdornost:

-28°C

Min. teplotní optimum pro přezimování:

Zvláštní nároky:

Ventilovaná poloha, propustná půda

Lambertova borovice je rekordmanem mezi borovicemi. Jde o nejvyšší borovici vůbec, v domovině dorůstající 40 – 60 metrů, přičemž ojediněle může dosáhnout i více než 80 metrové výšky. To vše však za úzkého, vystoupavého habitusu. Navíc má i nejdelší šišky ze všech borovic, které mohou měřit v extrému i 60 cm! Délkou šišek se jí podobají pouze ze dva mexické druhy borovic. Šišky obsahují velmi velká, jedlá a velmi chutná a sladká semena. Jehlice této borovice jsou po pěti ve svazečku, a jsou až 14 cm dlouhé. V Americe má název Sugar pine, tedy „borovice cukrová“, protože na poraněných místech vylučuje tzv. kalifornskou manu, obsahující sladký pinit (což je chemicky metylester d-inositu), který byl sbírán a používán jako sladidlo a lék proti kašli. V USA je rovněž velmi ceněná pro své červenohnědé dřevo.

Původem je z relativně úzkého, ale dlouhého pásu napříč západem USA, od severního Oregonu až po severní Mexiko. Tento druh je u nás mimořádně vzácný, až téměř zcela bez kultivace. Bohužel je náchylná na rez vejmutovkovou, která zničila exemplář této borovice, i spolu s dalšími druhy, v arboretu Sofronka v Plzni v roce 2002. Vzhledem k tomu je vhodná výsadba do oblastí, kde se tato choroba nevyskytuje, do poněkud izolovanějších lokalit, malých vesnic a osad, nejlépe na ventilovaná stanoviště s dostatkem slunce a prostoru. Přestože je strom ohromně vysoký, netvoří pod sebou téměř žádný stín.  

Novinky v Lexikonu