Zpět na Lexikon

CYCLANTHERA PEDATA – ačokča

Syn.: Cyclanthera edulis, Momordica pedata

Čeleď: Cucurbitaceae – tykvovité

Lidově: paprikookurka, korila

Plody ačokči Cyclanthera pedata
Maximální mrazuvzdornost:

-2°C

Min. teplotní optimum pro přezimování:

–°C

Zvláštní nároky:

Venkovní (nikoli skleníkové) prostředí, živná půda, hodně vody

Ačokča je popínavá tykvovitá rostlina původem z jižní Ameriky. Není známá z přírody, pouze jako prastará kulturní rostlina. Pěstuje se pro své plody, které připomínají něco mezi zelenou paprikou a okurkou a mají i téže využití. Nezralé se sklízejí na zavařování, zralé potom na plnění např. masem a zapékání. Plody se uchovávají mražením i sušením a v domovině se z nich pije odvar při poruchách močových cest a jako diuretikum s močopudnými účinky. Dále se plody používají do omáček, polévek, zeleninových směsí, leča apod. Mladé listy se využívají jako špenát. Ačokča je velmi nenáročná a plodná zelenina, vyžadující oporu. Vyhovuje ji slunné, ale dostatečně vlhké místo a hodně živin. Pěstujeme ji pouze venku, protože ve skleníku během pár týdnů zaroste vše a plodů tolik jako venku stejně nepřinese.

Novinky v Lexikonu