Syn.: Cyclanthera edulis, Momordica pedata
Čeleď: Cucurbitaceae – tykvovité
Lidově: paprikookurka, korila
Maximální mrazuvzdornost:
-2°C
Min. teplotní optimum pro přezimování:
–°C
Zvláštní nároky:
Venkovní (nikoli skleníkové) prostředí, živná půda, hodně vody
Ačokča je popínavá tykvovitá rostlina původem z jižní Ameriky. Není známá z přírody, pouze jako prastará kulturní rostlina. Pěstuje se pro své plody, které připomínají něco mezi zelenou paprikou a okurkou a mají i téže využití. Nezralé se sklízejí na zavařování, zralé potom na plnění např. masem a zapékání. Plody se uchovávají mražením i sušením a v domovině se z nich pije odvar při poruchách močových cest a jako diuretikum s močopudnými účinky. Dále se plody používají do omáček, polévek, zeleninových směsí, leča apod. Mladé listy se využívají jako špenát. Ačokča je velmi nenáročná a plodná zelenina, vyžadující oporu. Vyhovuje ji slunné, ale dostatečně vlhké místo a hodně živin. Pěstujeme ji pouze venku, protože ve skleníku během pár týdnů zaroste vše a plodů tolik jako venku stejně nepřinese.