Syn.: Crataegus aronia
Čeleď: Rosaceae – růžovité
Lidově: Mediterranean medlar, azerulo, azerole, azarole; azarol, azarolka
Maximální mrazuvzdornost:
-24°C
Mrazuodolnost květů:
-4°C
Zvláštní nároky:
Slunečné stanoviště
Naše hodnocení poživatelnosti:
Opylovací poměry: Oboupohlavní samosprašná rostlina
Azarol je středomořský druh hlohu s vynikajícími plody. Přes svůj původ je u nás dostatečně mrazuodolný a v pořádku dozrává. Jen v chladnějších polohách doporučujeme vysazovat na záhřevná místa, spíše kvůli kvalitě plodů. Na naší rostlině jsme mohli pozorovat, že nejchutnější a nejsladší plody byly v roce 2015 a 2018, kdy byla nejvíce horká léta. Ale i v ostatních letech, odkdy rostlina plodí, jsou plody výborné. Kvetou až jako úplně poslední hlohy, až v červnu a snad ještě počátkem července a zrají až jako jedny z posledních hlohů v průběhu a ke konci října, jen v horkých letech od konce září.
Je to většinou nižší keř, po dlouhé době vyšší keř do 3,5 metrů nebo až nízký stromek. Našedlé, výrazně vykrajované listy jsou trochu pevnější, než u ostatních hlohů a na první pohled rostlina vypadá poněkud suchomilně. Květy jsou typicky hlohové, ale jsou větší, než u našich hlohů. Plody jsou chuťově vynikající malvičky s navinulou chutí a mohou být od zelenobílé, žluté, žlutooranžové, nahnědlé až načervenalé barvy, velké od 2 do 4 cm, tedy na hloh poměrně dost velké.
Azarol se odedávna pěstuje pro své plody, které se konzumují čerstvé (v Izraeli je to oblíbená pochoutka), nebo ve formě rosolů a zavařenin. Na Kypru se z nich pečou koláče, které jsou místní specialitou. Stejně jako další druhy hlohů je i tento druh léčivou rostlinou, s prokázanými účinky proti vysokému krevnímu tlaku. Dřevo je mimořádně tvrdé s pěknou kresbou, je ceněné v uměleckém řezbářství a soustruží se z něj misky, paličky a podobné užitkové předměty.
Ze zajímavosti lze uvést, že semena klíčí extrémně dlouho, první semena nám vyklíčila až po 2-3 letech od výsevu, po několika teplých a studených stratifikacích.