Zpět na Lexikon

CRATAEGUS AESTIVALIS – hloh letní

Syn.: Crataegus cerasoides, C. fruticosa, C. luculenta, C. maloides

Čeleď: Rosaceae – růžovité

Lidově: Eastern mayhaw, Mayhaw; východní májový hloh, májový hloh

Crataegus aestivalis „Big Red“
Maximální mrazuvzdornost:

-23°C

Mrazuodolnost květů:

-?°C

Zvláštní nároky:

Živné, vlhčí, mírně kyselé půdy

Naše hodnocení poživatelnosti:

Opylovací poměry: Oboupohlavní samosprašná rostlina

S radostí Vám představujeme a popisujeme něco, co se tváří jako novinka, alespoň v Evropě, ale přitom v USA jde o lokálně extrémně oblíbené ovoce tradičního významu!

Hlohy jsou velmi rozmanitý rod, který zahrnuje množství zajímavých druhů. Takzvané Mayhaw hlohy, které můžeme do češtiny překládat třeba jako „májové hlohy“ nebo „májové hložinky“, jsou druhy, které v botanické klasifikaci spadají v rodu Crataegus do sekce Aestivales. Slovní hračičkové možná vymyslí plodům nějaký jednoslovný a chytlavý název :).

Jsou to nízké stromy nebo větší keře, které se vyskytují ve vlhkých oblastech jihozápadu USA, od Floridy, Alabamy, Mississippi až po severní Texas. Na východě areálu se nachází druh C. aestivalis, na západě pak C. opaca. V severní části areálu výskytu teploty v zimě klesají pod -20°C. Z našich zkušeností vyplývá, že mrazuodolnost je u nás velmi dobrá. Chtělo by to prověřit v polohách, kde teplota často padá pod -20°C, ale u nás nedošlo k žádnému poškození při prozatímní nejnižší teplotě -18°C. Konkrétně u druhů C. aestivalis a C. opaca.

Co se týče plodů, jde o červené až červenooranžové lesklé malvice o velikosti kolem 2 cm, které jsou však velmi lákavé z důvodu, že v domovině dozrávají již od konce dubna! V našich podmínkách s vlastním plozením ještě nemáme zkušenosti, neboť odrůdy se nám podařilo sehnat teprve nedávno a semenáče ještě nekvetly. Předpokládáme ale, že by plody mohly zrát zhruba o měsíc později, než ve výrazně teplejší domovině, tedy na konci května, popř. počátku června, což mezi hlohy nemá obdoby a šlo by tak stále o jedno z nejranějších ovocí na našich zahradách. Plody jsou kyselejší, ale velmi příjemné a šťavnaté.

Plody se konzumují čerstvé, ale mnoho obyvatel jihovýchodu USA považuje za tradici dělat z plodů lahodné želé.

Novinky v Lexikonu