Zpět na Lexikon

PINUS TABULIFORMIS – borovice čínská

Syn.: Pinus densata subspwilsonii, Pinus densiflora vartabuliformisPinus leucosperma borovice deskovitá

Čeleď: Pinaceae – borovicovité

Lidově: Čínská červená borovice

Pinus tabuliformis jsou s oblibou vysazovány v parcích i městech v severní polovině Číny, v Mongolsku, ale i v Severní Koreji
Maximální mrazuvzdornost:

-50°C

Min. teplotní optimum pro přezimování:

Zvláštní nároky:

Nenáročný druh

Borovice čínská je (jak již název nenápadně prozrazuje) z Číny, a to ze střední a severní části a zasahuje i do Severní Koreje. Dorůstá výšky až 25 m; kmen může mít průměr až 1 m, větve jsou často vodorovné, takže koruna bývá často zploštělá, deštníkovitého nebo deskovitého tvaru (z lat. tabuliformis). Borka je hnědá nebo šedavá, v šupinách odlupčivá, bohatá na taniny. Jehlice vyrůstají ve svazečcích po 2(–3), jsou 6–15 cm dlouhé. Šišky jsou vejcovité až široce vejcovité, okolo 6 cm dlouhé a podobně široké.

Z borky se získává tanin, z pryskyřice kvalitní lékařský terpentýn a z jehlic tohoto druhu se vaří nálev zvaný sollip-chá (sollipcha), což je zejména Korejský velmi oblíbený nápoj, který si můžeme připravit z jehlic sbíraných obvykle v prosinci, dle legendy nejlépe před polednem z jedinců, rostoucích směrem na jihovýchod od nejbližší hory nebo kopce, nebo obecně ze stromů výrazně osluněných. Lze vyrobit dva typy sollip-cha. První metoda využívá čerstvé nebo sušené jehličí. Sklizené listy se namočí na jeden den do vody a poté se očistí, opláchnou, zbaví ostrých špiček a rozpůlí nebo nakrájí na tři kusy. Lze je použít ihned nebo je před použitím vysušit na zastíněném místě. K ochucení se přidává med nebo cukr.

Druhý způsob spočívá v použití fermentovaného jehličí. Jehličí se zbaví ostrých špiček, opláchne, poté se umístí do cukerného roztoku připraveného z 600 ml vody a 100 gramů cukru. Dále se jen nechá fermentovat na slunném místě týden (v létě) nebo déle (v jiných ročních obdobích). Dobře fermentovaná sollip-cha se přefiltruje přes plátno a konzumuje se jako studený čaj. Kromě tohoto druhu se zcela stejně využívá i Pinus densiflora. Z Pinus koraiensis se potom podobným způsobem získává čaj zvaný jannip-cha.

Druh zvládá až sibiřské podmínky, je vhodný zejména do chladnějších poloh, ale dobře zvládá i letní vedra a sucho. Snese všechny typy půd, pokud nejsou zavodněné.

Detail větévky borovice čínské

Novinky v Lexikonu