Zpět na Lexikon

AKEBIA TRIFOLIATA – akébie trojlistá

Syn.: Akebia lobata

Čeleď: Lardizabalaceae – kokylovité

Lidově: Three-leaf Akebia, Chocolate vine; čokoládová réva („čokoládové víno“ je špatný překlad)

Akebia trifoliata – plně zralý plod podélně pukne ve švu
Maximální mrazuvzdornost:

-25°C

Mrazuodolnost v květu:

-3,5°C

Zvláštní nároky:

Opora, polostinné stanoviště, cizosprašnost

Naše hodnocení poživatelnosti:

Opylovací poměry: Oboupohlavní cizosprašná rostlina

Akébie již poměrně dobře známá rostlina, asi není třeba připomínat, jak nádhernou zelenou stěnu rosltina dokáže vytvořit a jak úžasně voní její fialové květy. Tento druh vytváří krásné, relativně velké trojčetné listy. Hlavní předností tohoto druhu je ale fakt, že plodí velmi chutné a velmi sladké plody, které považujeme za ještě lepší, než u akébie pětičetné. Plody jsou bledě růžovofialové s modravým nádechem, s tlustou slupkou a menším množstvím větších semen, než má A. quinata, a větším množstvím dužniny.

Pěstujeme ve vlhčí půdě, ideálně v polostínu. Snese i takřka plný stín. Od ostatních pěstitelů víme, že snáší i plné slunce, ale u nás jej akébie prostě nesnáší. Vedra jsou příliš silná a nedají se pořádně „uzalévat“. Možná ve vlhčích oblastech tedy budou prosperovat i na plném slunci.

Podstatnou informací je, že kvůli cizosprašnosti je k plození potřeba dvou geneticky odlišných rostlin. To Vám můžeme nabídnout, neboť všechny naše trojlisté akébie jsou semenáče, takže každá je genticky odlišná a tedy schopná vzájemného opylení. Co se týče mezidruhového opylení s jinou akébií, za jistých podmínek je to možné, ale akébie trojlistá obvykle kvete o 1-2 týdny dříve, než pětičetná. Ale i když jsme zkusili toto opylení provést, tak to nedopadlo příliš úspěšně. Takže raději opylovat trojlistou s trojlistou.

Slupka oplodí má neobvyklou, růžovofialovou barvu
Vonné květy A. trifoliata

Novinky v Lexikonu