Jak ohodnotit rostlinu při prodeji na bazaru – *archivní článek

*archivní článek z období kolem r. 2010 – 13, který můžete znát z našich původních stránek Tropik. Střídmě upravený tak, aby byla zachována jeho původní autentičnost, místy doplněná o aktuálnější informace.

Projíždíte si internetové bazary rostlin a nad některými nabídkami Vám zůstává rozum stát? Nebo naopak potřebujete prodat nějakou svoji rostlinu a nevíte, jak ji nacenit?
Jedním z častých dotazů na nás je určení hodnoty rostliny pro prodej na internetových bazarech. Jaká hodnota je správná, reálná nebo naopak přemrštěná či směšně nízká? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku. Stránka je rozdělena na 2 sekce. V první části se věnujeme popisu problematiky, v druhé názorné příklady a odhadní ceny.
 


Problematika


Druh rostliny
Obecně, čím obyčejnější druh, tím menší hodnotu má. V dnešní době, kdy se snad v každém bytě najde aspoň jedna rostlina, je tak celkově v nabídkách nepřeberné množství druhů rostlin. Čím obyčejnější rostlina, tím je zpravidla i méně náročná. Logicky je proto i obyčejná, protože se spokojí s laickou péčí i v hrozných podmínkách a na bazarovém trhu rostlin má naprosto minimální hodnotu. Důležité také je vědět, o jaký druh rostliny jde. Těžko přeci kupovat rostlinu, s názvem „Palma“.
 
Stav a vzhled
Asi druhá nejzásadnější věc, která promlouvá do ceny. Čím je rostlina krásnější a udržovanější, tím budí u zájemce chuť si ji koupit. Dnešní nabídka rostlin funguje téměř výhradně formou bazarů, kdy vybíráme podle fotky oné rostliny. První co zaujme je habitus, vzrůst, sytost barvy listů a někdy nás zaujme inzerát už jen proto, že má v popisu napsáno „Palma“. Zaměřujeme se tedy i podle názvu, což je u hodně nabídek zavádějící údaj, poněvadž majitel často ani sám neví, co má vlastně za rostlinu. A palmu mu pouze připomíná, což je velmi špatný způsob prodeje či nákupu. Kupující potřebuje co nejvíce informací a inzeráty bez popisu, a jen s cenou, tak zůstávají bez povšimnutí.
Co by nás však mělo zajímat nejvíce, je prvotní vzhled rostliny. Zda je dobře rostlá, zda má dobrou barvu. Důležité může být, v jakých podmínkách rostla. Častým problémem je to, že majitel roky pěstuje rostlinu v domnění, že jí dopřává dobré podmínky a tak jí i prodává. Je na nás, abychom posoudili, jestli je v dobré kondici a stojí za to ji koupit.

Co skutečně ovlivňuje cenu rostliny?
Nadneseně by se dalo říct, že touha onu rostlinu získat. Není to cena, napsaná u inzerátu, ta je v naprosté většině případů úplně mimo. A běžný pěstitel takovou rostlinu ani nekoupí, jelikož za takovou cenu, jako je u většiny inzerátů, by mohl mít těch z marketů rostlin několik a mnohem hezčích, ba i kvalitnějších (resp. lépe rostlých).
 
Proč jsou ceny u inzerátů vysoké?
Je to z jednoduchého důvodu. Ty rostliny, které jsou nabízeny k prodeji, mají často pro majitele velkou citovou hodnotu. Bohužel cena rostliny se neřídí podle citových hodnot, ale podle reálných hodnot na základě jiných parametrů. 
 
Něco o reálné hodnotě
Reálnou hodnotu významně ovlivňuje cena rostlin na trhu (tedy rostliny, prodávané ve specializovaných prodejnách, v e-shopech, v marketech,..), ta se neustále mění, ale ve své podstatě je stále stejná – má jen hodnotu dané doby a hodnotu měny. Nicméně je velmi složité takovou cenu určit, ne každý si všímá, za kolik se konkrétní rostliny dnes prodávají a nedokáže na nabídku přiložit adekvátní částku, zahrne do ní citovou hodnotu rostliny, popřípadě pořizovací hodnotu a cenu květináče. V nejhorším, avšak v dosti obvyklém případě, si do ceny prodejce nešťastným způsobem promítá i věk rostliny. Ten je však pro rostliny v květináči často spíše na škodu.
Po uvážení všech faktů, od ceny odvíjí především druh rostliny, stav, velikost a částečně i druh nádoby. 
Například prostorná hliněná nádoba má větší hodnotu, než plastový kýbl, u rostlin bez hodnoty by se mohla proplatit aspoň tato nádoba.
 

Odhad ceny


Znění inzerátu: Součástí palmy je i dubový květináč (5000,-), který je započítaný v ceně. Palma je 30 let stará a asi 3m vysoká. Požadovaná cena 18.000 Kč

 
Naše nabídka by byla: 500 – 1000 Kč
 
Posouzení ceny: Bohužel rostlina není v dobré kondici, má enormně vytáhlé listy. Za 30 let téměř nevytvořila kmen a pouze jen živořila. Z rostliny se stal zákrsek a dostat palmu do nějakého vzhledu by trvalo spoustu let. Výsledek by byl přitom předem nejasný. Nicméně to důležité období pro vývoj, rostlina i majitel promrhali a to srazilo cenu na odhadní cenu do 1000 Kč. Květináč bychom majiteli nechali na místě.

Jak by měla vypadat: Phoenix canariensis za hodnotu, jako v inzerátu, by měl vypadat nějak takto. Celková výška 4 metry, výška kmene 90 cm, obvod kmene kolem 2 m. Zdravé listy, ničím nebržděný, vyvíjející se kmen.


Znění inzerátu: Prodám 2 m Yuccu, požadovaná cena: 1300 Kč.

Naše nabídka by byla: „za flašku“ popřípadě za symbolickou hodnotu do 500 Kč.
 
Posouzení ceny:  Tato Yucca gigantea (=elephantipes), ač na první pohled vypadá jako pokojová Yucca v „bežném stavu“, je již mírně sešlá a to díky bytovému klimatu. Na listech lze vidět nedostatek světla a nové přírůstky kmene jsou nepřirozené tenké a vytáhlé. Dovolíme si tvrdit, že rostlina je zasazena v příliš malé nádobě, což má za následek krnění kořenového balu a vývojové defekty celé rostliny, nicméně ještě v rámci možnosti v malé míře. Rostlina nemá bohužel ani prodejní cenu, za kterou byla pořízena, díky tomu, že je poškozena bytovým klimatem. U typu téhle výsadby (3 sesazené kmeny k sobě) mívají po letech bytového pěstování, sami o sobě často problémy s hnilobami kmenů a mohou odejít i bez zjevné příčiny již špatným zapěstováním.

Jak by měla vypadat: Zhruba stejně stará Yucca gigantea jako v inzerátu, krom velikosti, (prostor pro kořeny) stojí za povšimnutí postavení listů. Listy jsou stále stejně dlouhé, jako jí rostou v bytech, ale jsou mnohonásobně pevnější, širší a tvoří kompaktní korunu. Rostlinu ovlivňuje i řez, který by měl být pouze výchovný, ne fatální a dekorativní! Zásadní rozdíl je ve kmeni. Všimněte si, že kmen má tvar sloní nohy, což je jediný správný tvar pro tuto rostlinu. Bude ho mít pouze, pokud je pěstovaná venku/na plantáži, pod širým nebem. Skleníkové sesazené kmeny (často 3 ks u sebe, nebe nikdy neviděly, jsou to řezané kmeny z dospělých juk, zapíchnuté a zakořeněné ve skleníkových podmínkách).


Znění inzerátu: Prodám krásnou palmu. Výška cca 165 cm, šířka 150. Cena 800 Kč

Naše nabídka by byla: „za odvoz“.
 
Posouzení ceny: Palma druhu Dypsis lutescens, dlouhé roky pěstovaná v nevhodných podmínkách. Sice oceňujeme prostornější nádobu a aspoň na pohled zdravý čerstvý substrát, nicméně rostlina evidentně trpí na dlouhodobý nedostatek světla. Netvoří kmen, pouze listy s dlouhými řapíky. A ani ty listy nejsou zdravé, suché konce poukazují na občasné přelití, respektive nadbytek vlhkosti u kořenů k poměru žalostného světla. Rostlina je zakrnělá, což naznačují kvanta zaschlých řapíků u báze kmene. Palma nedostala prostor k tomu, aby se správně vyvíjela, ale elán k tomu stále má. Trh je bohužel přehlcen tímto druhem palmy a za požadovanou cenu v inzerátu, se dá pořídit dnes už krásný exemplář s vysokými kmeny.

Jak by měla vypadat: V tropickém skleníku není problém, aby takovéto velikosti dosáhla palma již za 2 roky, což sráží tržní cenu na přijatelné minimum. O desítky let staré a předražené Dypsisy (dříve Chrysalidocarpus) z inzerátů, tak kupci většinou nemají zájem. Měli byste na to myslet při návrhu ceny. Zvláště, pokud palma není v kondici!


Znění inzerátu: Yucca, 2m i s obalem, cena včetně malé odnože. Cena 1000 Kč

Naše nabídka by byla: 1000 Kč
 
Posouzení ceny:  Yucca recurvifolia, dlouhodobě zanedbávaná, ale jako jedna z mála typů rostlin, co si cenu drží, ba neustále narůstá, s ohledem na její velikost, při aspoň základní péči. Naštěstí snad všichni pěstitelé mají tuto juku přes léto venku, což ji dělá prodejnou i za dlouhé roky. Yucca v inzerátu může mít odhadem i přes 15 let a venku tráví viditelně mnoho času, kmen je na svůj druh velmi vysoký a stabilní. Vrcholová růžice je dokonce rozdělená. Květináč je relativně velký, i když přesto je pro rostlinu již malý a to už nějaký ten rok. V květináči se tak vyvíjí pouze tento jeden kmen, za jiných okolností by květináč překypoval odnožemi, podobně velkými jako matečnice, odnože jsou tak naprostý standard u tohoto druhu.

Jak by měla vypadat: V zemi tvoří bohatou korunu dlouhých, tuhých, zelenomodrých listů. V teplých oblastech dělá trsy kmenů, prastaré kusy se musí i vyvazovat, jelikož se pod vlastní vahou vylamují. Nicméně aktuální cena je poměrně slušně odhadnutá majitelem, z hlediska raritnosti výšky kmenu a její vzhled se nevzdaluje od zdravě vyhlížející rostliny (vzhled listů je u letněné rostliny relativní pojem, po zimě zničené listy rychle nahradí novými).


Znění inzerátu: Prodám Dracenu (palma), výška cca 250 cm, jen osobní odběr, cena možná dohodou. Cena 5000 Kč

Naše nabídka by byla: „za odvoz“
 
Posouzení ceny:  Jeden z nejprodávanějších druhů rostliny přes bazary, Dracaena marginata. Nejedná se o palmu ani yuccu, je to samostatný rod rostlin. V inzerátech ovšem velmi často najdeme tuto rostlinu pod pojmem palma, nebo hůř v nějaké zkomolenické kombinaci, typu „Juka palmová“. Reálná hodnota této rostliny a všech dalších ve stejné či jiné velikosti je bohužel rovna 0 Kč. Hodnotu mají jen prastaré kusy o velikosti několik metrů, které spadají spíše pod rarity. Trh je tímto druhem přehlcen, najdeme jej v každém obchůdku, za doslova pár korun. Vzhledově se dá rostlina špatně napěstovat jen v mimořádně špatných podmínkách, ale to není tento případ, rostlina je poměrně dobře rostlá, nestabilní kmeny se dají zkrotit dobře řezem. Stabilitu dá rostlině pouze letnění na slunci a větru, ale u tohoto druhu to není snad ani potřeba, v běžné domácnosti se mu daří všude. Cena pro prodej opravdu jen symbolická, za odvoz, či květináč, bonboniéru atp.


Znění inzerátu: Phoenix canariensis 300 cm, 15 000 Kč

Naše nabídka by byla: 3 až 5 000 Kč
 
Posouzení ceny:  Říká se, že někdy méně je více, což při prodeji rostlin moc neplatí. U prodeje by mělo být uvedeno co nejvíce informací, jako je rozměr kmene, stáří rostliny (aspoň ve vašich rukou), velikost nádoby,..
V dnešní době mimo toho existuje i plno tuzemských prodejců, kde si můžete sami zjistit podle výšky rostliny, dovozovou cenu těchto rostlin. Ta v dnešní době činí za palmu této velikosti do 5 000 Kč. Z obrázku není patrná velikost kmene, která je i určující pro cenu. Nicméně rostlina od pohledu vypadá, že je správně pěstovaná, od jara do zimy venku a přes zimu na chladném zimovišti a má i nebývale hlubokou nádobu. Na rostlině je již patrná nedostatečná výživa a spodní listy tak berou za své. U takovýto kousků doporučujeme si zažádat o více fotek od prodávajícího a vlastní posouzení zdravotního stavu palmy. Konečná cena není jako u palem z dovozu – sem se dováží palmy se zdravými listy a zdravě a přirozeně zapěstovanými kmeny. Cena je tedy nižší, jelikož je taková palma od mala v květináči a většinou není v úplně výstavní kondici. Takovéto kousky se prodávají většinou pro nedostatek místa, nebo kvůli váze, v obou případech majitel rostlinu již roky většinou nepřesazuje a snaží se jí prodat a to se podepisuje na jejím vzhledu při prodeji.


 Znění inzerátu: Neznámá, výška 3000 cm, stáří přes cca 30 let, zmladek přivezen ze Soči. Nutno přesadit. Cena Nabídněte Kč

 Naše nabídka by byla: 5 až 7 000 Kč
 
Posouzení ceny: Velice ojedinělá nabídka, vyskytující se v inzerci zřídka. Pro majtele byl tento Trachycarpus fortunei již i viditelně záteží a dlouhodobě palmu nepřesazoval, což lze vidět z kořenového balu, který překypuje z nádoby těžce ven. Ale díky výborné péči, zálivce a hnojení, to palmě po dlouhá léta stačilo a i přesto, že více jak polovina kořenů není v nádobě, je palma velice výborně rostlá, v exkluzivním stavu a když připočteme umístění a dokonce i původ palmy, vychází nám cena srovnatelná se stejně velkými Trachycarpusy z dovozu v profesionálních prodejnách. Ba dokonce jí i lechce převyšuje. Mezi rostlinami v inzerátech je to výjimečný příklad, že lze občas narazit i na kvalitní rostliny. Ne však pokaždé se to potká s ochotou prodejce, chtít za rostlinu rozumnou cenu. Což neplatí o tomto příkladu, kdy se majtel domluvil se zájemcem na nižší než doporučovací ceně a o palmu je nyní skvěle postaráno. 

Autor: Rudolf Málek

Sdílet:

Facebook
Pinterest
WhatsApp