Klíčení semen palem a cykasů – *archivní článek

*archivní článek z období kolem r. 2010 – 13, který můžete znát z našich původních stránek Tropik. Střídmě upravený tak, aby byla zachována jeho původní autentičnost, místy doplněná o aktuálnější informace.

Klíčení semen palem

Nejdůležitějším faktorem a klíčem k úspěchu je čerstvost semen. Pokud jsou semena stará, tak přesto, že semenům poskytneme nejlepší možné podmínky ke klíčení, šance na vyklíčení je mizivá. Delší dobu klíčivosti si zachovávají semena palem ze subtropů, zvláště ze sušších oblastí, například Phoenix dactylifera si zachovává klíčivost údajně až 100 let! Naproti tomu palmy z tropických vlhkých oblastí si zachovávají klíčivost maximálně po dobu několika měsíců, spíše však jen týdnů. Jsou to například rody: Archontophoenix, Syagrus, Ptychosperma, Dypsis, Livistona, Pritchardia, Cyrtostachys, Hyophorbe, Copernicia, Howea nebo Areca.
Zajímavostí je klíčení palem z rodu Parajubaea. U těch platí spíše opak, její čerstvá semena klíčí velmi neochotně. U Parajubaeí je potřeba uložit semena do chladného suchého prostředí, při teplotě kolem 5 – 15°C po dobu několika měsíců. Po této proceduře semena klíčí poměrně ochotně.
 
Teplota
Další důležitý faktor je teplota. Ta by se měla pohybovat, podle druhu, od 18°C až do 40°C (podrobnější informace viz tabulka).

Semenům palem ze subtropických oblastí vyhovuje zvláštní teplotní režim, například přes den vysoká teplota kolem 30°C a v noci (asi po dobu 8 hodin) potom teplota kolem 20°C. Tropické palmy mají rády naopak podobnou teplotu po celý den, většinou kolem 30°C.

Vlhkost
Je neméně důležitý faktor. Substrát, v němž semena klíčíme, nesmí vyschnout a naopak nesmí být ani zamokřen. K tomu, abychom zvládli dobře regulovat vlhkost, potřebujeme ideální substrát.
 
Substrát
Nejvhodnější substrát je například substrát z kokosových vláken, známý pod názvem lignocel a cocopress. Prodává se lisovaný v kostkách. Před použitím se nechá nabobtnat ideálně ve vřelé vodě, aby se zlikvidovaly případné mikroorganismy. Následně se vylije přebytečná voda, substrát se ještě vymačká v dlani – a právě takto vlhký substrát je ideální. Kokosový substrát je také prodyšný, neobsahuje však žádné živiny, takže po vyklíčení semene se semenáček opatrně přesazuje do propustného výživného substrátu. Pokud neseženeme kokosový substrát, můžeme použít čistou rašelinu smíchanou s pískem nebo perlitem.

Světlo
je faktorem méně důležitým, palmová semena nejsou světlo klíčivá, takže světlo nepotřebují. Potřebují ho však semenáčky, ihned po vyklíčení nadzemní části rostliny. Mělo by se jednat o světlo rozptýlené, nikoli přímý úpal. Naopak při nedostatečném osvětlení se semenáček vytahuje za světlem, je nevzhledný a náchylnější ke škůdcům a chorobám.
 
Stratifikace
Některá semena palem špatně vyklíčí bez pomoci stratifikace. Jsou to druhy palem, původem z nejchladnější části subtropického nebo nejteplejší části mírného pásma, které jsou zvyklé na nízké teploty přes zimu a jejich semena si potřebují projít obdobím chladu. Semena stratifikujeme většinou ve vlhkém říčním písku nebo kokosovém substrátu při teplotě kolem 5°C, výjimkou je již zmíněná Parajubaea, které vyhovuje stratifikace za sucha a při teplotě kolem 12°C. Stratifikace je vhodná pro palmy rodu: Rhapidophyllum, Butia, Jubaea, Nannorrhops. Vhodná ale nikoliv nutná je pro rody: Sabal, Trachycarpus nebo Chamaerops.
 
Skarifikace
Skarifikace znamená narušení tvrdého obalu semene. Semena palem s tvrdou testou (tvrdý obal semene) může být nápomocné napilovat, ale my toto nepraktikujeme, neboť je to velmi časově náročné a v minulosti jsme tím způsobili více škody, než užitku, neboť je velmi snadné při tom poškodit živnou tkáň nebo přímo embryo semene. Skarifikací je narušena přirozená obranyschopnost semene vůči plísním a hnilobám.
 
Máčení semen
Máčení semen je velmi důležité snad pro všechna palmová semena. Výrazně urychlí vyklíčení semene. Jednak pro to, že se do semene dříve dostane vlhkost, a také pro to, že některá semena obsahují v osemení inhibitory klíčení, což jsou chemické látky, které brání vyklíčení a právě vodou se většinou vyplaví. Je však potřeba vodu jednou denně měnit a semena máčet po dobu dvou až sedmi dnů. Čím tlustší má semeno osemení, tím déle by se mělo máčet. Teplota vody by měla mít minimálně 25°C, a může mít až 40°C 
 

Klíčení semen cycasů

Jistě se mnohým z vás poštěstilo si z dovolené přivést nějaké to semeno cykasu, nebo vás okouzlila jejich krása a sehnali jste si semena od prodejce. A nastala tedy otázka, jak takové semeno vyklíčit?
 
Máte-li čerstvě dovezené semeno z dovolené, které je vyvinuté, má na sobě ještě měkkou slupku, která jde snadno strhnout. Pro vyklíčení je vhodné slupku s dužninou odstranit ze semene. Pokud jste si semena koupili, většinou již slupku nemá a nebrání tak nic v dalším kroku: máčení.
 
Máčení
Všechna semena cykasů je ideální, před výsevem do půdy, dát máčet do vlažné nebo teplé vody, na dobu 2 dnů. Voda může mít i pokojovou teplotu, avšak pokud zařídíme vyšší teplotu vody, může to urychlit proces klíčení. Stačí teplota kolem 30°C. Doporučujeme vodu denně měnit, mohou se totiž uvolňovat zbytky dužiny a jiné látky obsažené v osemení a zkomplikovat tak proces klíčení.
 
Výsev
Po máčení semen přichází na řadu výsev. Pro výsev volíme lehký substrát, vhodný ke klíčení. A to jsou například: říční písek, perlit, zeolit, vermikulit, láva, cocopres (lignocel), nebo jejich směsi. Klíčící substrát výrazně doporučujeme sterilizovat. To znamená, písek je dobré propéct v teplotách nad 100°C, dále perlit je dobré prolít fungicidem. A cocopres je dobré zalít vařící vodou. Docílíme tak sterilního substrátu.
Semeno zaboříme do substrátu tak, aby zhruba polovina až 2/3 byly pod zemí a zbytek nad povrchem substrátu. Kolem semena je dobré vytvořit vlhké mikroklima. Takže například lze výsev přikrýt igelitovým sáčkem nebo sklenicí, či pokud máme celý výsev v mini skleníčku tak to také stačí.
Pro úspěšné a rychlejší vyklíčení je dobré udržovat teplotu vzduchu a substrátu 30°C a více.
A pokud je semeno životaschopné, vyklíčí již za pár týdnů. Staršímu osivu trvá vyklíčení i několik měsíců, popřípadě nevyklíčí vůbec.
 
Po vyklíčení
Jakmile se objeví klíček, začneme jej hlídat, a jakmile začne růst a stáčet se směrem dolů, semeno z klíčícího substrátu vyjmeme a dáme do hlubšího, ale úzkého květináše už se substrátem pro růst. Substrát by měl být vzdušný a lehký. To znamená (např.) směs kvalitního rašelinného susbtrátu a kokosu, značně obohacená o perlit, zeolit, pemzu, lávu či jiné anorganické složky. Cykasům roste jako první dlouhý, mrkvovitý kořen a teprve až poté první list. Není problém, aby i několik měsíců po vyklíčení rostlina ještě neměla ani jeden list. A je velmi důležité, aby po tuto dobu měl kořen dostatek místa pro růst. To znamená, pokud zvolíme příliš mělkou nádobu, nejspíše nás čeká brzo přesazení. Nádoba by měla být hluboká alespoň 15 cm.

Klíčení dalších semen – obecně

Jako u všech semen platí, že by semena měla být především čerstvá. Některé druhy semen si však uchovávají klíčivost několik let či dokonce desítek let. Rekordmany jsou například lotos ořechonosný (indický) – Nelumbo nucifera, jehož semena by měla vydržet klíčivá snad až stovky let, ale nejstarší známé vyklíčené semeno pochází z datlovníku pravého – Phoenix dactylifera, jehož archeology nalezené semeno, staré 2000 let, vyklíčilo. Nejčastěji však vydrží semena většiny rostlin řádově měsíce až 1 rok. Nejvíce vydrží semena, která mají silné a tvrdé, dřevěné nepropustné osemení a která pocházejí z chladnějších oblastí světa.

Ke zdárnému klíčení potřebují semena nejčastěji mezi 20 – 35°C a neustále vlhký substrát, nikoliv však přemočený.

Semena rostlin ze subpolárních, mírných a některé i ze subtropických oblastí, vyžadují před výsevem stratifikaci. Tu můžeme provést tak, že semena vložíme do sáčku, mírně navlhčíme a na 2-3 měsíce umístíme do chladničky. Sáček musí být otevřený – semena musí dýchat. Semena kontrolujeme jednou za 14 dní, jestli nejsou vyschlá – porosíme, nebo naopak jestli obsah sáčku neplesniví – semena propláchneme studenou vodou a pokračujeme ve stratifikaci. Můžeme dát semena také do vlhkého písku či rovnou do výsevního substrátu, kde nám tak akutně nehrozí vyschnutí semen a semena nemusíme tak často kontrolovat. Stratifikace je nutná téměř pro veškeré dřeviny z mírného a subarktického pásma.

Některá semena je vhodné, nebo dokonce nutné skarifikovat, tj. narušit tvrdé, vodu nepropustné osemení. Skarifikace je nutná například pro: semena baobabů z rodu Adansonia, Ziziphus jujuba (pokud nechceme použít stratifikaci) a pro semena dosen z rodu Canna.

Důležitá věc je ještě přikrývání semen při výsevu substrátem. Větší semena (0,5 cm a více cm velká semena) zahrneme asi jedním až třemi centimetry substrátu. Naopak drobná nebo prachová semínka nepřikrýváme vůbec, jen je přitlačíme k substrátu a vlhčíme rosením. Některé druhy velkých semen, jako je mango, avokádo apod. zasadíme jen půlkou semene do substrátu tak, aby užší část semene mířila vzhůru a druhá část s klíčkem pochopitelně dolů.


 

Autor: Radim Kolečkář

Sdílet:

Facebook
Pinterest
WhatsApp