10. Trachycarpus fortunei – raději z dovozu, nebo ze semínka?

Věcná otázka. Mám si koupit velkou palmu, nebo raději malý semenáč?

Jsem si jist, že většina začínajících pěstitelů, pokud má finanční možnosti, si koupí velkou palmu. A jsem si také jist (vlastní malá slovní anketa u zákazníků) že u většiny je to proto, že nechtějí na velkou palmu čekat. Přitom ale nevědí, že semenáček tu velkou jednou přeroste.

Ale není to jediná výhoda, najde se jich celá řada. A jistě najdeme i nějakou výhodu u dovozových kusů. Pojďme si to tedy rozebrat detailněji.

Palmy z dovozu

Co se stane, když zakoupíte trachykarpus z dovozu? Je tu důležitý poznatek, a to je velikost zakoupené palmy. Pokud je dobře rostlá, dobře zakořeněná a má kmen do 50 cm, což ještě není velikost dospělé palmy, bude trvat 2-4 roky, než úplně prokoření. Ale mezi tím již poroste a každým rokem bude nabírat na tempu růstu. A čím větší a starší palmu pořídíte, tím se křivka uchycení a rychlejšího růstu prodlužuje a zpomaluje. Ona i „stará“ palma co se přesadí, se časem chytne, ale opravdu si počkáte. Masivní přírůstky na kmeni, bohaté kvetení, každoroční věnce nových listů… To vše palma bude mít pouze a teprve tehdy, až dostatečně zakoření, vytvoří dostatečně obsáhlé kořeny, aby byly schopny zásobovat palmu velkým množstvím živin. 

Jde to vysvětlit i lépe. Představte si, že dospělé palmě při vykopání na plantáži, přeruší všechny kořeny a donutí jí znovu zakořenit v malé nádobě (i 100 L nádoba je u 4 m vysokého trachykarpu málo), ona zakoření, ale využije pouze potenciál nádoby. Změna klimatu po převozu do jiné země a stále ještě nezahojené rány po přerušení kořenů, to všechno ovlivňuje kořenění prvních pár let. Palma se musí aklimatizovat, podle našich zkušeností to trvá různě dlouho a to opět pouze v závislosti na podmínkách a okolnostech, někdy i na samotném kusu. Pokud netrefíte dobré jaro nebo léto, kdy budou třeba hodně chladné noci a ani dny nebudou nijak extra teplé, nebo budou dlouhá období sucha a suchý vzduch, všechno tohle zpomalí proces aklimatizace na naše klima a na naše půdy. 

Pořízení dospělého trachykarpu z dovozu

Výhody:

+libovolná velikost palmy

+kvetení klidně ještě v roce výsadby rostliny

+okamžité uspokojení palmového chtíče

Nevýhody:

-cena

-pomalé uchycení, aklimatizace a tím pádem po dobu zakořeňování i nižší odolnost vůči zimním projevům

-první roky specifičtější péče (zálivka, zimování)

-po uchycení bude mít už navždy zřetelný „přechod“ na kmeni

Z dalších poznatkových bodů:

-palma časem začne vytvářet pravděpodobně jinou šířku kmene, než měl původní kmen

-minimálně první rok po výsadbě se musí vydatně zalévat, výhradně k patě kmene, aby se nasytil původní bal, se kterým byla vysazována, než zakoření

-v naprosté většině případů budou nové „české“ listy úplně jiné kvality, než měla palma z dovozu. Což není závadou, ale často již brzy po výsadbě sáhnete po nůžkách a staré, vzhledově nekompatibilní listy, budete mít tendenci odstranit

Palmy ze semínka a malé sazenice

Řekněme si na rovinu, že začít palmový sen s malými sazenicemi na zahradě, to není úplně vize, kterou si mnozí palmaři představují. Velikost je něco, na čem začínajícímu pěstiteli opravdu záleží.

A tohle je přesně článek, který by vám mohl pomoci v rozhodování, jak velkou palmu na zahradu zasadit.

Když jsem začínal s palmami já, tak jsem samozřejmě utratil veškeré své úspory za dospělé palmy. Čím větší byly, tím jsem byl spokojenější. Byla to samozřejmě i moje vina, ale z těch dob už nemám ani jednu palmu. O všechny velké palmy jsem přišel svojí špatnou péčí a nebo i tím, že se prostě neujaly. Ale souběžně s tím jsem sháněl i semínka nebo malé sazenice trachykarpů. A asi nebude překvapením, že naprostou většinu z těchto kusů máme i dodnes. Většina je už i větší, než jak jsem kdysi kupoval drahé, vysoké kmeny z dovozu.

Už tehdy jsem dychtivě „sondoval“ všechny weby na internetu a srovnával rychlost růstu. Vypadalo to, že umí trachykarpy růst opravdu rychle. Po letech to mohu nanejvýš potvrdit, jsou to doslova rakety! Při výsadbě malých sazenic skáčou celkově do výšky klidně i metr ročně, protože spolu s kmenem se zvětšují listy a prodlužují řapíky.

Nejvíce trachykarpů o velikosti, že se vešly do tašky a šly převézt vlakem, jsem sehnal v letech 2009 a 2010. Některé jsem vysadil rovnou do země, některé ještě do nádoby. Ty v zemi přežily všechny doteď, a to i ty nejhorší a nejmrazivější zimy. A jakmile už našly své místo na zahradě v zemi a zakořenily, což u takto malých trachykarpů je otázka jednoho, maximálně 2 let, rostly tak závratným tempem, že po pár letech si pokládám otázku, proč vůbec pěstitelé kupují velké palmy? Kdyby se vědělo, jak extréme rychle rostou tyhle malé semenáče, tak by dovoz palem možná i přestal být tak lukrativní 🙂 .

A proč se tak děje? Je to celkem jednoduché. Malé palmy, s kmenem do 20 cm, se nevykopávají na plantážích, pěstují se totiž od mala v nádobách, nedochází u nich k přerušení kořenů při výkopech. Samozřejmě to není hlavní důvod, spolu s tím je tu prostě ten fakt, že mladé kusy palem jsou „dravé“ a pokud mají správné podmínky, velmi rychle regenerují a snaží se prostě vyrůst, aby jim nic neublížilo. Vysazení a aklimatizace je u nich tak mnohem, mnohem rychlejší, nedochází tam ku měsíce trvajícím stresům z přerušení vegetace vlivem náročných změn prostředí. A pokud dojde k nějakému stresu, malé palmy si s tím poradí mnohem rychleji, zpracují ho rychle a efektivně, přizpůsobí se mu a jedou dál. 

Je tak důležité odhadnout tu velikost palmy při nákupu, kdy u ní nedošlo k „pokažení charakteru“. Ze zkušenosti říkám, že naprostým nakopnuvším životabudičem jsou palmy, s kmenem od 10 do 20 cm. U nich vám zaručuji, z našich vlastních zkušeností, že pravděpodobně neviděly volnou zem a při jejich výsadbě projeví již za pár týdnů ten vděk. 

O nic méně vděčně se chovají i palmy, s kmenem do 50-70 cm, ty už ale pravděpodobně byly vykopány na plantáži. Ale tím, že ještě nedospěly (nekvetly a nemají finální tloušťku kmene) a jsou relativně mladé, tak dojde k bezproblémovému uchycení a růstu, kde možná ani vůbec nebude časem na kmeni patrné, že „změnil klima“.

Na druhou stranu bych nesázel palmy bez náznaku kmínku. Jsou to palmy do cca 3-4 let. U nich zjišťujeme, že v našem klimatu (dlouhé zimní období a tím i dlouho chladná půda) trvá až „zbytečně“ dlouho, než zakoření a vytvoří základ kmene dostatečně masivní, aby rostl už jen směrem vzhůru. Takové mladé palmy si nechte do nádob, hýčkejte je, přesaďte je 2x ročně do větších nádob, zimujte v chladu a garantuji vám, že po 3 letech budou ideálním adeptem na venkovní výsadbu.

Výhody malých sazenic nebo palem s malým kmenem

+cena

+extrémní rychlost růstu

+manipulace

+uděláte si k ní hlubší vztah, když si jí vypipláte od mala

Nevýhody

-snad jen ta počáteční startovní velikost pro netrpělivé!

Palmy, které vyrostly a dospěly u nás

Občas lze, třeba po bazarech, narazit na zajímavý kousek trachykarpu. Tedy kus, který byl vypěstovaný u nás a velikostí již splňuje dospělou velikost palmy. Záleží pak pouze a jedině, jak bylo s palmou celý její život zacházeno. Zpravidla, pokud byla pravidelně letněná a zimovaná v chladu, bude pravděpodobně lépe zapěstovaná, než palmy z dovozu. Tedy pokud již není, jak my říkáme „zaprdlá“. Většinou, pokud se takové palmy zmocníte a dáte jí volnost výsadbou do země, chová se mnohem vděčněji, než palmy z dovozu, které se musí nejdřív adaptovat na zcela jiné klima a vzpamatovat se po regeneraci kořenové masy.

U těch kusů, které byly v malé nádobě bez dobré péče příliš dlouho, bude ale rekonvalescence trvat velmi dlouho, zpravidla roky, a je i možné, že se ani neujmou. Neujmou se díky příliš velké změně podmínek pěstování, kdy byla třeba taková palma roky pěstovaná doma, bez zimování a měla špatně zapěstovanou základnu kmene, která se adaptovala na domácí (tropické) podmínky. A ač je palma ryze venkovní, tak pokud celý život rostla doma, tak přesazení ven nepobere často z jiného důvodu, než že by ji zničila samotná zima. (Mrazová odolnost je geneticky dána, ale nesprávně pěstovaná palma může zchoulostivět, její rostlinná pletiva mohou být měkčí a může přehnaně reagovat na stresové podmínky).

Shrnutí

Ve výsledku je čistě na vás, čemu dáte přednost. Z našich pozorování a zkušeností bychom při výsadbě trachykarpu, který má plnit ryze hobby nadšenecké účely, dali rozhodně přednost výsadbě mladé palmě s kmenem do 50 cm. Nebo rostlině, kterou máme roky zapěstovanou v nádobách a máme ji již od mala, či přímo od semínka.

Ale do reprezentativních prostorů je jistě vhodnější pořídit již velkou palmu, kde bude plnit svůj účel již od momentu vysazení. Pokud bude palma zdravá a kořenící již v momentě výsadby, nebude taková výsadba v žádném případě problematická a dle našeho pozorování bude palma po 3-5 letech plně adaptovaná na naše klima.

Sami máme na zahradě kombinaci palem ze semen / z malých sazenic / z plantáže. Rozdíly jsou vidět pořád i po 7 letech, ale dochází k jisté synchronizaci, třeba v rychlosti v růstu. Markantní rozdíly byly hlavně první 3-4 roky po vysazení. Pokud jste zvědaví, jak rychle umí trachykarp růst, rozhodně doporučuji vysazovat palmy s kmenem do 50 cm! Dokud není dospělý, aby mohl dospět v našem klimatu a měl ukázkový kmen. Ale opravdu, pokud nejste detailisti, kupujte a sázejte palmy v jakékoliv velikosti.

Autor: Rudolf Málek

Sdílet:

Facebook
Pinterest
WhatsApp