Co dělat s balíkem rostlin po doručení?

Jistě to znáte. Objednali jste si od nás v nadšení balík rostlin, rázem ho máte u dveří a vyvstává otázka, co teď s rostlinami? Pokusíme se vysvětlit, jak nejlépe byste měli s rostlinami naložit a co dělat bezprostředně po jejich doručení.

Jako první

Naprosto zásadní je, že předem musíte vědět, jaké rostliny budete vybalovat, neboť přistupovat k nim musíte podle toho, jestli jsou to rostliny třeba tropické, nebo naopak „venkovní“.

Rozdělte je na skupiny

Nejdůležitější jsou 2 základní skupiny

1. Tropické rostliny, jako třeba pokojovky, exotické ovocné rostliny, okrasnou teplomilnou exotiku – tedy typ rostlin, které se zimují v teple, doporučujeme vybalovat, nebo do rozbalení skladovat doma.

2. Veškeré venkovní rostliny, mrazuodolné palmy, mrazuodolnou či chladuodolnou exotiku, byste měli vybalovat, nebo do vybalení skladovat v závislosti na roční době:

Od května do konce října: venku.

Od listopadu do konce dubna: Na zimovišti (teploty 5 až 15°C) nebo venku pokud nemrzne. Důrazně nedoporučujeme balík nechávat dlouhodobě doma, ideálně ho ani doma nerozbalovat.

V případě, že váš balík obsahuje kombinaci tropických a odolných rostlin při doručení v zimním půlroce, doporučujeme rostliny vybalovat v chladnějších teplotách 15-20°C, s tím, že venkovní rostliny po vybalení by měly přijít ihned do chladnějších teplot, ideálně postupně dát na studené zimoviště nebo ven, přičemž je vhodné zabránit teplotním šokům o více než 15°C. Tropické rostliny je potřeba umístit ihned do tepla.

Nechte je odpočinout

Doporučujeme všechny rostliny po doručení nechat aspoň týden odpočinout. Pokud nejsou po cestě přeschlé, nezalévejte je (v létě pár dní, v zimě i několik týdnů), nepřesazujte je (alespoň 2 týdny), rozhodně nehnojte, nechte je po vybalení alespoň 2 dny na klidném místě, kde není ostré slunce.

Tropické rostliny mějte doma u okna nebo ve skleníku. Venkovní rostliny mějte klidně venku, pokud silně nemrzne. Nebo na chladném zimovišti, nikdy ale ne doma.

Co dál? Kdy mohu sázet? A na co si dát pozor?

Po dnech nuceného odpočinku můžete s rostlinami začít pracovat, jak je jen libo. Naše venkovní rostliny můžete sázet CELOROČNĚ, jelikož jsou mladé, kontejnerované a vypěstované venku nebo ve studených sklenících. Mladé sazenice obvykle nejsou méně mrazuodolné, jak se často traduje. Naopak jsou mnohem snáze chráněny při silném mrazu. Problém při vysazení mladých sazenic spíše tkví v tom, že je nutné je dobře označit, popř. ochránit proti fyzické újmě, např. ušlápnutím, rozlámáním domácím mazlíčkem, atp.

V zimním období (od listopadu do března) venkovní rostliny, pokud není zmrzlá zem, můžete klidně i uprostřed prosince vysadit do země. Dejte si ale pozor, aby rostliny před výsadbou byly opravdu uloženy na řádně chladném zimovišti a byly ve vegetačním klidu (rostliny obecně, avšak dle druhu odlišně, usínají při teplotách pod 10°C, při teplotách pod 4°C tvrdě spí a nevyžadují ani světlo).

V letním období (od dubna do konce října) je možné sázet kdykoliv, pozor jen na vhodnou polohu výsadby. Většina našich rostlin je kvůli způsobu našeho pěstování relativně malá a trvá několik měsíců, než dostatečně zakoření natolik, že jim neublíží třeba dvoutýdenní přísušek. Tím, že rostlinu vysadíte, bude mít nějakou dobu pořád svůj malý kořenový bal a je zcela možné, že i přes zálivku bude často rostlina usychat, protože velmi rychle vypije vodu co se vsákla do původního balu, ale není schopná odebírat vodu co je obsažena kolem kořenového balu. Tyto situace nastávají nejčastěji při velkých vedrech a nesprávné výsadbě. Riziko přeschnutí můžete snížit ne až tak každodenní zálivkou, která nemusí být “zdravá” pro vývoj kořenů, ale například zamulčováním rostliny pěknou vrstvou mulče. Mezi mulčem a kmínkem rostliny by však vždy měla být mezírka pro proudění vzduchu. Zálivka stačí vydatná 2-3x týdně. Popřípadě je vhodné rostliny v prvním roce výsadby na největší vedra zastínit.

Nejhůře na vybalení rostlin v domácích podmínkách přes zimu reagují eukalypty a jehličnany! Zejména, pokud jsou doma potom několik dní ponechány.

Proč nedoporučujete vybalovat venkovní rostliny doma?

Je to z důvodu, že přes zimní období (přičemž v letním je to jedno!) zasíláme rostliny, které jsme odebrali na venkovních plochách, ve studených sklenících nebo ze studeného zimoviště. Rostliny jsou tak zvyklé na chladný režim a postupné usínání přesně tak, jak se venku postupně ochlazuje s blížící se zimou. Zimování rostlin je chemický proces, při kterém rostliny mají výrazně utlumený režim, narušování tohoto režimu může vést k nechtěnému poškození rostliny, třeba tím, že pokud bude příliš dlouho v teplých prostorech, může se probudit. Rostliny si jeden menší stres už zažily přepravou v balíku. Nevystavujte rostliny dalším stresům.

Sdílet:

Facebook
Pinterest
WhatsApp