CITRUSY (rod Citrus)

 


Citrusové plody, jak zní souhrnný název různých typů tohoto ovoce, jsou plody citroníků, naležejicích do čeledi routovitých. Mají malé kožovité, stálezelené listy a zelené mladé stonky, místy opatřené trny, vyrůstajícími nejčastěji z paždí listů. Typickým znakem této čeledi jsou žlázky, umístěné na listech a vylučující vonné silice. Podobně intenzivní je vůně malých bílých květů, z nichž vznikají dobře známe plody, které potřebují až celý rok na to, aby uzrály. Podle druhu jsou různě velké, asi od velikosti třešně, po velikost lidské hlavy. Jsou žluté nebo oranžové, se světle zbarvenou dužninou, pod tuhou, hořkou a vonnou slupkou. Dužnina je sladká či kyselá, vždy však šťavnatá a složená s dílků (segmentů). Každý dílek může obsahovat několik semen.



 

Druhy a kultivary

 

Existuje řada citroníků pochybného původu, které jsou pravděpodobně produktem šlechtění společného předka. Plody bigarádie neboli citroníku trpkého (Citrus aurantium) jsou příliš hořké pro přímé používání, výborně se však hodí k přípravě marmelád a zavařenin. Je to první citrovník, který byl přivezen do Evropy. Pomerančovník (C. sinensis) je znám prostřednictvím některých kultivarů, jako je Valencianebo Jaffa se silným perikarpem (kůrou) a bez jader, nebo téměř bezsemenný vysoce kvalitní Washington. Pigmentované nebolikrvavé pomeranče Maltese jsou sladké s červeně zbarvenou dužninou. Citroník limonový (C. limon) má žluté plody typického vejčitého tvaru s tupou špičkou na konci. Jejich chjuť je charakteristicky kyselá. Nejrozšířenější kultivary jsou Lisbon, Eureka a Villafranca. Otužilý citroník Meyerův (C. meyerii) se vyznačuje tuhými plody, vhodnými ke konzervování.

Kyselý lajm (C. aurantifolia) je menší strom, dorůstající výšky 3,5 m. Drobné zelené plody špatně snášejí dopravu a konzumují se proto většinou jen místně nebo slouží k výrobě koncentrátů. Na trhu bývají často za lajmy nezralé citróny s useknutou špičkou, kterou lajmy nemají. Jindy může jít o příbuzné limety (C. limetta), které jsou po dozrání nepříjemně sladké.

Grapefruit (C. paradisi) není tak kyselý jako citrón. Pro mnohé z nás je spojen s představou správné snídaně. Podobné, avšak drsnější plody má šedok či pumelo (C. grandis). Nejrozšířenějším kultivarem grapefruitů je Marrsch s bledězelenou dužninou bez semen, někteří však dávají přednost růžově zbarvené dužnině pigmentovaných kultivarů.

K mandarinkám patří mandarinka obecná (C. reticulata) a takésatsuma (C. unshiu), tanžerina (C. tangerina) či klementina (C. clementina). Všechny tyto názvy, které v některých typech klasifikace označují samostatné druhy, náležejí citroníkům s drobnými sladkými plody, které lze snadno loupat a dělit. Cedrát (C. medice) vypadá jako velký bradavičnatý citrón. V současné době se pěstuje především v některých středomořských státech, kde se kanduje. Existuje ještě celá řada dalších druhů citroníků a jejich hybridů, jako například Uglis, Ortaniques či tanželo.


 

 

Pěstování


Citrusy vyžadují teplou, výživnou a vlhkou, vzdušnou půdu. Všechny druhy jsou choulostivé, ale citroníky a pomerančovníky snesou teplotu i mírně pod bodem mrazu (podle použité podnože). Náročnější na teplotu jsou grapefruity a limetky (lajmy). V našich podmínkách citrusy pěstujeme buď ve skleníku, kde udržujeme přes zimu teplotu, podle druhu pěstovaných citrusů, okolo nuly až + 5°C, nebo pěstujeme citrusy v nádobě. Citrusy v nádobě přenášíme přes vegetační období, podle teplot (asi od dubna do zaří-října) ven, na chráněné, slunné místo. Nádobu volíme dostatečně velkou, vzdušnou, s odtokovými otvory. Substrát by měl být lehký, vzdušný, velmi výživný a udržujeme jej dostatečně vlhký, ale ne promočený. Citrusy je důležité řezat, pokud rostliny dostatečně neřežeme, mohou přestat postupně růst. Řez můžeme provádět po každé růstové periodě. Větvičku zkrátíme asi o 1/3 tak, aby poslední očko bylo směrem dolů a od koruny. Pokud je rostlina příliš mladá, obalená květy, tak ji necháme dokvést a následně vyštípeme všechny nasazené plůdky ve velikosti asi 0,5 cm, můžeme zkusit jeden plod ponechat, ale je lepší nechat ještě rostlinu povyrůst. Na zimu rostliny schováme do mrazuprosté místnosti při maximální teplotě do 10°C a zálivku a hnojení omezíme.


Citroník (Citrus limon):

 

Pomerančovník (Citrus sinensis):

 

Grapefruit (Citrus paradisi):


DomůDomů